Božićni aranžmani i tikve-pečenke, danas najprodavaniji na sokobanjskoj pijaci

Badnji dan je u ponedeljak, Božić u utorak, subota kao pijačni dan i sutrašnja nedelja, prava su prilika da se ovi dani dočekaju sa lepo aranžiranom i bogato pripremljenom trpezom.

Zelena pijaca je jutros osvanula okićena Badnjacima i Božićnim žitom, počev od ulazne kapije pa do tezgi prepunih prelepih aranžmana od grančica hrasta, klasja, slame i šišarki.

     

Jasmina Stojković iz Poružnice je svoje Božićne aranžmane počela da pravi pre dva meseca. Još na početku leta, u vreme žetve, ubrala je najlepše i najkrupnije klasje zrelog žita,a pred sneg je obišla šume oko sela u potrazi za hrastovim granama. Kad završi sa obavezama oko i u kući, lati se lepka, traka i ukrasa i krene da radi ono što najviše voli.

„Kada svi odu na spavanje, ja počnem da radim. U stvari, to mi je odmor od svakodnevnih poslova i obaveza i tada mi je najlepše, pustim mašti na volju i kombinujem grančice i klasje sa slamom, bobicama i šišarkama pa ispadnu buketi, korpice, aranžmani za sto. Retko kad budu dva ista“ – kaže ova vredna žena iz Poružnice.

   

Hrastove grane simbol su Badnjaka, klasje žita za rodnu godinu i blagostanje, slama kao podsećanje na rođenje Hristovo u štali, na slami. Žito, simbol srećne i rodne godine, Jasmina posadi na praznik Svete Varvare, 17. decembra, po običaju koji je naučila od svojih starijih.

   

Još jedna Jasmina svoj kućni budžet upotpunjuje pravljenjem i prodajom  Božićnih aramžmana i zelenog žita. Jasmina Živković iz Žučkovca svake godine napuni tezgu na pijaci buketima Badnjaka i Božićnim žitom. Ove vredne žene našle su i vreme i način da u moru svojih svakodnevnih obaveza oko stoke i u kući, daju sebi oduška kreirajući nešto lepo, i sebi i drugima na radost.

   

Tikva – pečenka je nešto bez čega se ne postavlja Badnja večera. Dragan Najdić iz Žučkovca je za ovu priliku odvojio najlepše i najkrupnije tikve i to je danas na pijaci bila najprodavanija roba. Svaka druga tezga nudila je narandžaste kriške ovog srpskog specijaliteta, a prodavale su se i jabuke, kukuruzno brašno i orasi.

   

Ko danas nije bio na pijaci, Božićne aranžmane i zeleno žito može naći i kod uličnih prodavaca na mermernom šetalištu, a pečenke, suvo i sveže voće ima u skoro svakoj prodavnici prehrambene robe. U svakom slučaju, Sokobanja spremna dočekuje Badnje veče i najradosniji hrišćanski praznik – Božić.

Svi mediji koji preuzimaju vesti ili fotografije sa našeg portala dužni su da jasno navedu izvor. U slučaju prenosa integralne vesti, obavezno je dodati izvor i postaviti link ka originalnom članku. Hvala što poštujete autorska prava i doprinosite transparentnom informisanju!