Sutra u Sokobanji – 42. sabor „Zlatne ruke“ okuplja najbolje čuvare tradicije

Mirisi starih jela, šarenilo rukotvorina i duh tradicije okupiće sutra u Sokobanji veliki broj  takmičara i izlagača na 42. Nacionalnom saboru „Zlatne ruke“, jednoj od najlepših manifestacija ovog tipa u Srbiji.

Na mermernom šetalištu, između Legata i Amama, biće postavljeni štandovi takmičara i izlagača, koji će predstaviti sve ono što su vekovima stvarale ruke naših baka i dedova – stara srpska jela, tradicionalna pića, rukotvorine, vez, tkanje, zanate i sećanja.

Ove godine, sabor okuplja oko 100 učesnika, među kojima je 20 takmičara u pripremi starih jela iz različitih krajeva Srbije, koji se nadmeću za titulu „Zlatne ruke Srbije – Sokobanja 2025“, kao i 20 učesnika u pripremi tradicionalnih jela sokobanjskog kraja, za titulu „Zlatne ruke Sokobanja 2025 – Golub Radovanović“.

Svoje mesto na manifestaciji pronašli su i izlagači domaće hrane, rakija, likera, proizvoda od šumskog voća, kao i majstori starih zanata i domaće radinosti, čije će rukotvorine biti izložene u Legatu.

Stručni žiri, u sastavu Dušan Pavlović, Dejan Krstić i Nadica Stojković, ocenjivaće takmičare od 11.00 do 13.00 časova, a proglašenje pobednika planirano je za oko 14.00 časova.

Tokom svečanog proglašenja nastupiće i KUD „Soko“ iz Sokobanje, koji će upotpuniti atmosferu pesmom i igrom.

Po završetku ocenjivanja, izlagači će imati priliku da prodaju svoje proizvode do 19.00 časova, pa će posetioci moći da kupe autentične domaće proizvode i rukotvorine.

Ova manifestacija nije samo takmičenje, to je čuvanje identiteta, sećanje na pretke i poštovanje nasleđa, ispisano kroz recepte, zanate i vredne ruke koje stvaraju s ljubavlju.

Pozivamo sve meštane i turiste da dođu i obiđu 42. Nacionalni sabor „Zlatne ruke“, da podrže takmičare, uživaju u mirisima, ukusima i bogatstvu tradicije koju Sokobanja s ponosom neguje.

Fotografije: FB stranica KC „Sokobanja“

Svi mediji koji preuzimaju vesti ili fotografije sa našeg portala dužni su da jasno navedu izvor. U slučaju prenosa integralne vesti, obavezno je dodati izvor i postaviti link ka originalnom članku. Hvala što poštujete autorska prava i doprinosite transparentnom informisanju!