Pad drvenog krsta na vrhu Rtnja, kod ruševina nekadašnje kapele, bio je jedna od tema na društvenim mrežama tokom vikenda. Vandalizam i namerno rušenje, odnosno, sečenje, bile su prve reakcije.
Srđan Đokić iz Šarbanovca, inače, predsednik Udruženja ,,Velika Porica Rtanj,, poslao nam je fotografije polomljenog krsta, koje je njegova porodica snimila u nedelju, na Uskrs. Fotografije pokazuju mesto lomljenja i noseći stub krsta.
U razgovoru za Banjski Žurnal Đokić lično ne želi da veruje da bi neko s namerom otišao na vrh Rtnja da polomi krst. Po njemu, pad krsta je posledica neodržavanja i vremenskih uslova na Šiljku.
„Drvo vremenom truli ukoliko se redovno ne štiti i održava. Vremenom, od sunca, mraza, kiše, snega, lepak kojim je krst pričvršćen za stub ,,izgoreo,, je i popustio. Lak kojim je drvo premazano i zaštićeno vremenom je izgubio svoja svojstva, izgoreo na suncu i isprale ga kiše. Spojnice koje su takođe osiguravale mesto spajanja su vremenom popustile. Krst je imao svoju težinu, a godinama je bio izložen kiši i suncu, mrazevima i vlaga je takođe učinila svoje. Vetrovi na vrhu Rtnja su izuzetno jaki i krst je godinama odolevao svemu tome, a onda je jednostavno došao momenat kada je popustio“ – izneo je svoje mišljenje Srđan Đokić.
Krst je bio omiljeno mesto i za fotografisanje, mnogi bi se tom prilikom pridržavali ili čak i naslanjali na krst. S druge strane, drvo je porozan materijal i godine trpljenja svih prirodnih vremenskih uslova na Šiljku ostavile su posledice.
Kako god, od krsta na vrhu Rtnja ostao je noseći stub sa vidljim tragovima pucanja i odvajanja gornje konstrukcije krsta. Kako i zašto, samo su pretspostavke i lična mišljenja, a nije ni bitno. U narednom periodu društvene mreže trebalo bi da budu preplavljene fotografijama novog ili popravljenog krsta na Šiljku i to je ono što bi sada trebalo da je važno.
foto Srđan Đokić
Svi mediji koji preuzimaju vesti ili fotografije sa našeg portala dužni su da jasno navedu izvor. U slučaju prenosa integralne vesti, obavezno je dodati izvor i postaviti link ka originalnom članku. Hvala što poštujete autorska prava i doprinosite transparentnom informisanju!