U srcu netaknute prirode, uz šum rečice i miris sveže pečenih lepinja, smešten je Etno restoran „Kod Deda Mije“ u selu Vrmdža, opština Sokobanja. Ova etno vodenica, koju je 2009. godine obnovio Miodrag Nikolić, poznat kao „Deda Mija“, datira još iz 1834. godine i predstavlja autentično nasleđe ovog kraja. Njegov unuk, Marko Golubović, zajedno sa porodicom, razvio je vodenicu u porodični restoran koji spaja tradiciju i savremen doživljaj domaće hrane, čineći da prošlost i sadašnjost ovde žive u harmoniji.
„Restoran radi od 2014. godine aktivno, pre toga je dve godine radio pomalo sa projicama, gibanicama. Radimo svi porodično – otac, majka, deda, baba, mi, i zaposleni imamo troje trenutno. Nismo planirali proširenje, zadovoljni smo sada i radimo punim kapacitetom, najviše preferiramo domaću hranu,“ ističe Marko.
U vodenici se melje heljdino, ječmeno, ovseno, pšenično i kukuruzno brašno, a domaćinstvo se pored vodeničarstva bavi i turizmom. U ponudi restorana su domaći sir, suvo meso, gibanica, kiselo mleko, pečenje, lepinje ispod sača, kuvana jela, stara srpska jela, proja i kačamak.
Ovde smo čuli i zanimljivu priču gosta koji dolazi iz inostranstva: doktor koji već godinama živi i radi van Srbije redovno posećuje ovu vodenicu. Kaže da dolazi da uživa u letnjim danima, sedi na malom mostiću, hladi noge u rečici i pije svoje piće dok uživa u miru i domaćoj hrani. Ovo pokazuje koliko autentičnost i toplina mesta privlače ne samo domaće goste, već i ljude iz sveta, koji prepoznaju vrednost tradicije i prirode.
Vrmdža je danas mesto gde netaknuta priroda, zdrava hrana i autentična etno atmosfera privlače goste iz cele Srbije i inostranstva. U dvorištu restorana nalaze se etno motivi koji podsećaju na nekadašnje vodenice i domaćinstva u ovom kraju, a pored restorana postoji i objekat za smeštaj gostiju, što omogućava potpuni doživljaj seoskog turizma.
„Dolaze po brašno iz čitave Srbije, a i van nje. Najviše se traži kukuruzno belo brašno. Gosti obožavaju gibanice. Naša priča je postala i deo njihovih sećanja,“ dodaje Marko.
Etno restoran „Kod Deda Mije“ je pravi primer kako ljubav prema tradiciji, porodici i prirodi može stvoriti uspešan i održiv biznis u srpskim selima. Ovaj projekat je deo projekta „Život mladih u sokobanjskim selima – izazovi, mogućnosti i perspektive“, koja ima za cilj da pokaže kako mladi mogu doprineti revitalizaciji i očuvanju tradicije u svojim zajednicama.
Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane opštine Sokobanja. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva
Svi mediji koji preuzimaju vesti ili fotografije sa našeg portala dužni su da jasno navedu izvor. U slučaju prenosa integralne vesti, obavezno je dodati izvor i postaviti link ka originalnom članku. Hvala što poštujete autorska prava i doprinosite transparentnom informisanju!