Takmičarski duh, dobru atmosferu i druženje ni kiša nije poremetila. Ko je imao dobru volju da kuva gulaše u kotliću i ko je imao još veću da ih proba, juče je bio na na 8. Sesalačkom kotliću.
U takmičarskom delu ove kulinarske manifestacije učestvovalo je 16 ekipa. Entuzijasti i gastro-majstori iz samog Sesalca, zatim iz Mužinca, Vrmdže, Nikolinca, Sokobanje, Svrljiga, Zaječara, Smedereva, postavili su svoje kotliće i pokazali umeće u pripremi dve vrste gulaša, od divljači i od mesa domaćih životinja. Žiri je imao pune ruke posla i težak zadatak da izabere najbolje, neki učesnici su se nadali a neki se iznenadili. Pehare je uručivao Goran Simonović iz Sesalca, začetnik i dugogodišnji organizator ove manifestacije.
U kategoriji gulaš od mesa domaćih životinja, treće mesto je osvojila ekipa Tošić iz Blendije, drugo ekipa Kotlujevac 019 iz Kotlujevca, kod Zaječara, a prvo mesto, takođe Tošići iz Blendije. Pehar je ovog puta u svoje male ruke preuzeo najmlađi član pobedničke ekipe Lazar Tošić.
„U gulaš sam stavio luk, šargarepu, začine i meso. Nije mi bilo teško da kuvam, pomagao mi je tata“ -rekao nam je Lazar.
„Bilo je malo teška priprema od justros zbog vremenskih uslova, ali smo navikli na sve pa smo se i snašli. Trudili smo se da pobedimo i uspeli smo. Organizacija je odlična, sve je super kao i do sada što je uvek bilo“ – dodao je ponosni tata Tošić.
Kotlujevčanima je ovo bilo prvo učešće na kotliću u Sesalcu i drugo mesto je bilo neočekivano i prijatno iznenađenje:
„Sigurno dolazimo i sledeće godine, kod nas u Kotlujevcu nema ovakvih manifestacija. Utisci su nam fenomelani, u ekipi nas je bilo četvoro, gulaš je bio odličan i prezadovoljni smo“.
U kategoriji gulaš od mesa divljači, treće mesto osvojilo je „Gazdinstvo Vasiljević“ iz Svrljiga, drugo mesto „Deda i unuke“, a prvo mesto „Jedva se zbrasmo“ iz Nikolinca.
Aleksandar Stojanović, Ivica Nikodijević i Saša Antonijević, kao glavni kuvar i kapiten ekipe „Jedva se zbrasmo“, prezadovoljni su:
„Utisci su nam super, organizacija je dobra, a što se tiče gulaša naša receptura je stara i ništa ne otkrivamo. Ovo je četvrti put da učestvujemo u Sesalcu, došli su nam prijatelji, okupili smo se, slavimo pobedu i ostajemo do večeras“.
Vasiljevići iz Svrljiga su pored gulaša pripremali i belmuž, specijalitet svog kraja, i kazan je već do podneva bio prazan. Treće mesto za gulaš je lepa nagrada njihovog učešća na sesalačkoj manifestaciji i sigurno dolaze i sledeće godine.
Po prvi put, ove godine manifestaciju je organizovala mesna zajednica Sesalac, u su-organizaciji sa Kulturnim centrom Sokobanja. Zadovoljni su i brojem učesnika i brojem posetilaca, i pored neprijatne kišice koja je začinila početak manifestacije i napravila blato. Entuzijazam je bio na vrhuncu, volja za takmičenjem i druženjem takođe, ovogodišnji kotlić je imao više ekipa nego prošle godine, a ni posetilaca nije manjkalo.
„Utisci su fenomenalni. Ova manifestacija traje već osam godina i mi se ovom prilikom zahvaljujemo njenom pokretaču i začetniku, Goranu Simonoviću iz Sesalca. Ona je postala zaštitni znak ovog kraja i ozbiljan događaj koji čuva kulinarsku tradiciju i Sesalca i Sokobanje“ – rekla nam je Daliborka Stevanović, direktorka Kulturnog centra Sokobanja, nakon dodele pehara najboljima.
Izletište pored sesalačke pećine bilo je malo da primi sve automobile, kafana je bila puna, stolovi na takmičarskim štandovima takođe. Sesalački kotlić je zaokružio 8 godina postojanja.
foto BanjskiŽurnal
Svi mediji koji preuzimaju vesti ili fotografije sa našeg portala dužni su da jasno navedu izvor. U slučaju prenosa integralne vesti, obavezno je dodati izvor i postaviti link ka originalnom članku. Hvala što poštujete autorska prava i doprinosite transparentnom informisanju!