Prethodna godina je bila prepuna izazova za ratarsku proizvodnju, pre svega zbog klimatskih uslova koji su u određenim intervalima bili veoma nepovoljni. Ipak, ratari na teritoriji oštine Sokobanja uspeli su da jsenju setvu obave na vreme i u optimalnom roku.
Ozimi usevi trenutno se nalaze u stanju mirovanja, a kako bi se na najbolji način pripremila njihova vegetacija, potražili smo savet stručnjaka.
“Za ozime useve ova zima je bila solidna. Imali smo padavine u jesen a i tokom setve su bili dobri uslovi. Onaj ko je izašao i planski odradio prihranu sa startnim đubrivom može da bude zadovoljan. Pšenica je u dobrom stanju, iako je bokorenje nejednako, one koje su ranije zasejane su u fazi bokorenja, one koje su kasnije tek treba da krenu sa bokorenjem. Imamo malo zakašnjenja u nicanju ali što se tiče prihrane neće biti kašnjenja i već polovinom februara treba početi sa azotnim đubrivima, konkretno, ureom” – rekla je za Banjski Žurnal Sanja Milojević, diplomirani inženjer poljoprivrede za zaštitu bilja.
Ozima pšenica na većini parcela je u fenofazi bokorenja, a kako u narednom periodu najavljuju povišene temperature i toplije vreme, i ostatak će brzo početi sa bokorenjem.
Pšenica je imala period niskih temperatura i snega, što je za nju idealno. Uloga snežnog pokrivača je višestruka pored toga što štiti useve od niskih temperatura i eventualnog izmrzavanja, omogućava i bolju akumulaciju zimske vlage u zemljištu.
“Pšenica, ovas, ječam, svi ti ozimi usevi zahtevaju jedan period hladnog vremena, takozvano kaljenje. Kod nas su taj period prošli, tako da se nadamo da će biti u dobrom kondicionom stanju” -istakla je Sanja Milojević.
U odnosu na prošlu godinu, ove godine je na teritoriji opštine Sokobanja pšenica zasejana na malo većoj površini, najverovatnije zbog lošeg prošlogodišnjeg iskustva sa kukuruzom. Pšenica je ipak zahvalnija kultura jer će iskoristiti zimske uslove kada ima više padavina a samim tim i veće akumulacije vlage u zemljištu.
Svi mediji koji preuzimaju vesti ili fotografije sa našeg portala dužni su da jasno navedu izvor. U slučaju prenosa integralne vesti, obavezno je dodati izvor i postaviti link ka originalnom članku. Hvala što poštujete autorska prava i doprinosite transparentnom informisanju!