„Zlatna serija sokobanjske šljivovice – Dragan Nikolić pomera granice u proizvodnji rakije“

Dragan Nikolić inženjer prehrambene tehnologije iz Sokobanje na Međunarodnom festivalu rakije „Putevi rakije “ održanom u Novom Sadu“ postigao je još jedan izuzetan uspeh. Njegova šljivovica, proizvedena od sorte „ranka“, osvojila je zlatnu medalju u konkurenciji 192 takmičara iz zemlje i regiona, čime je zapečatila „zlatnu trilogiju“ – treću zlatnu medalju na trećem uzastopnom takmičenju.

Nikoliću je pripalo priznanje koje dodatno potvrđuje njegovu posvećenost i stručnost.

„Treće takmičenje, treće zlato. Ovo priznanje nije samo moj uspeh već i dokaz kvaliteta naše šljive ranke. Sledeće godine planiramo da se okušamo i sa mlađim rakijama,“ rekao je Nikolić, zahvalivši se porodici i prijateljima na podršci.

Njegova priča počinje 2016. godine, kada je napravio svoju prvu rakiju koristeći znanje stečeno tokom školovanja. Prvi veliki uspeh postigao je 2023. godine, kada je šljivovicu poslao na takmičenje u Gornjoj Trnavi (opština Topola), u kategoriji rakija starijih od 7 godina. Tu je osvojila veliko zlato, ocenom 18,5, i kvalifikovala se za „Ligu šampiona“ najboljih šljivovica Srbije na Institutu za voćarstvo u Čačku, gde je ponovo dobila zlatnu medalju uz izuzetne pohvale stručnjaka za šljivin destilat u Srbiji.

„Na kraju ove godine hteo sam da proverim kvalitet svoje rakije na teritoriji Vojvodine gde su u rakiji dominantna neke druge vrste voća, ali naša je ranka opet osvojila zlatnu medalju“- rekao je naš sagovornik i objasnio da na Međunarodnom festivalu rakije zlatna medalja ne označava prvo mesto, već izuzetno visoku ocenu rakije.

Posebnu vrednost svim ovim priznanjima daje činjenica da je stručni žiri na svakom od ovih takmičenja predvodio dr Ninoslav Nikićević, najbolji poznavalac rakije u Istočnoj Evropi.

Ovde nije kraj ambicijama, podstaknut uspesima Nikolić  planira otvaranje destilerije u saradnji sa Nikolom Miletićem, koja će se fokusirati na proizvodnju rakija sa zaštićenim geografskim poreklom, s akcentom na crvenu ranku.

„Sokobanja ima sve što je potrebno za vrhunske rakije – kvalitetnu sirovinu, tradiciju i znanje. Naši rakijaši već osvajaju medalje sa viljamovkom i dunjom, ali crvena ranka je još jedan naš adut,“ kaže Dragan.

Uz to, Nikolić ima ideju da Sokobanju pretvori u centar rakijske tradicije organizacijom festivala rakije, gde bi se domaći proizvođači predstavili publici, a lokalno stanovništvo uverilo da su srpske rakije dostojne najboljih svetskih žestokih pića poput škotskog malt viskija i francuskog konjaka.

foto: Dragan Nikolić

 

Svi mediji koji preuzimaju vesti ili fotografije sa našeg portala dužni su da jasno navedu izvor. U slučaju prenosa integralne vesti, obavezno je dodati izvor i postaviti link ka originalnom članku. Hvala što poštujete autorska prava i doprinosite transparentnom informisanju!