Sneg, hladnoća i sezona krsnih slava prepolovili su broj prodavaca i kupaca na sokobanjskoj Zelenoj pijaci. Subota i sreda su pijačni dani, ali nema uobičajene gužve ni među tezgama ni na ulici. No, to ne utiče na bogatstvo i šarolikost ponude, od sezonskog asortimana i gotove zimnice pa do svežeg, mladog povrća.
,
Tako je ove srede na tezgama bilo kupusa za one koji su zakasnili sa kišeljenjem, po ceni od 100 din/kg, za ljubitelje paprike još se mogla naći “otava”, ona sitna paprika iz poslednje berbe pred mraz,u rasponu od 100 do 200 din/kg, za sladokusce pogled su privlačile narandaste kriške bundeve-pečenke, 100 din/kg. Grudve belog kravljeg sira po nepromenjenoj ceni od 800 din/kg su se nudile i vratile kući, a domaća jaja su se tražila iako je cena 20 din po komadu. Zeleni listovi spanaća su mamili kupce,za 100 din po pakovanju od 500g kao i zelena salata, veze mladog luka i rotkvica, po 50 dinara, brokoli – 300 din/kg i karfiol- 150 din/kg, ali avaj, neko je došao na pijac baš samo zbog paradajza i krastavca i vratio se s praznim cegerom.
Oni kojima stavljanje zimnice nije omiljen posao, mogli su da sebi nađu teglu ajvara za 800 dinara, flašu paradajza za 300 dinara, turšiju, ljute papričice, džem, slatko, sokove…
Krompir, šargarepa, crni luk i jabuke su klasika sa klasičnom cenom – 100 dinara po kilogramu, u ovo doba uvek i svuda ih ima, i na tezgama i u cegerima.
I da se vratimo na početak teksta, za sneg i hladnoću šta drugo nego vunene čarape i čajevi. O cenama drugi put. Na pijacu već u subotu.
foto BanjskiŽurnal
Svi mediji koji preuzimaju vesti ili fotografije sa našeg portala dužni su da jasno navedu izvor. U slučaju prenosa integralne vesti, obavezno je dodati izvor i postaviti link ka originalnom članku. Hvala što poštujete autorska prava i doprinosite transparentnom informisanju!